De Kracht van advies


De Kracht van advies
De Goudse over de kracht van advies

Mario Vitale, Senior Accountmanager Expatriate Insurance bij De Goudse zegt dat goed verzekeringsadvies onmisbaar is bij een verhuizing naar het buitenland.

Uw verzekeringen zijn over het algemeen afgestemd op de situatie dat u in Nederland woont. Als dat verandert, dan verandert er ook veel voor uw verzekeringen. Maak daarom altijd een afspraak met een gespecialiseerde verzekeringsadviseur en laat deze adviseur voor u in kaart brengen wat de gevolgen zijn voor uw:

-        Sociale voorzieningen (Volksverzekeringen en Werknemersverzekeringen). Denk aan de AOW, WIA, WW. Wat eindigt? Wat kan er doorlopen? Moet er iets voor in de plaats komen? En wat is er geregeld in uw nieuwe woonland?

-        Ziektekostenverzekering. Gaat u langer dan 3 maanden in het buitenland wonen en werken? Dan kunt u uw Nederlandse zorgverzekering niet aanhouden, tenzij u gedetacheerd wordt binnen de EER of in een verdragsland. Dan kan de periode namelijk verlengd worden tot 24 maanden met een A1 verklaring. Kunt u uw zorgverzekering niet voortzetten? Dan heeft u een ziektekostenverzekering nodig. Dat kan en moet soms lokaal worden geregeld, maar vaak is een (aanvullende) internationale ziektekostenverzekering prettiger. Let op bij het kiezen van een ziektekostenverzekering, de prijsverschillen zijn groot!

-        Pensioen. Blijft u in dienst bij uw Nederlandse werkgever? Kan uw pensioenopbouw dan doorlopen? Hoe is uw pensioen geregeld als u in dienst komt van een lokale onderneming? En heeft de verhuizing naar het buitenland gevolgen voor uw pensioenoplossing als zelfstandig ondernemer?

-        Schadeverzekeringen. Kunnen uw aansprakelijkheidsverzekering, rechtsbijstandsverzekering, ongevallenverzekering en reisverzekering doorlopen? Of kunt u beter een internationale variant nemen die wereldwijd dekking geeft? Koopt u een huis of heeft u een auto, dan bent u veelal aangewezen op lokale verzekeraars. En houdt u een woning aan in Nederland? Kijk dan wat de gevolgen zijn voor uw opstal- en inboedeldekking.

U leest het al: er komt veel op u af wanneer u naar het buitenland verhuist. Omdat elke situatie anders is, is een goede inventarisatie essentieel. Een adviseur helpt met het maken van de juiste keuzes. Laat u daarom altijd adviseren. Als u onverwacht ergens niet voor verzekerd blijkt te zijn, dan kan de impact daarvan namelijk groot zijn. Een goede verzekeringsadviseur verdient zich in zo’n geval dubbel en dwars terug.

Tenslotte kunt u mij altijd mailen als u op zoek bent naar een adviseur, mijn mailadres is mvitale@goudse.com.